torstai 3. helmikuuta 2011

Miks toiset on pörrösempiä ku toiset?

Joku on joskus hämmästelly Seitaa ja mua katsoessaan, että ollaaks me tosiaan suomenlapinkoiria, kun ollaan tämmösen värisiä, eikä meillä oo edes yhtä pörröinen turkki ku tolla Pyrykoiralla.

Siihen meidän matalampi on vastannu, että me lapinkoirat ollaan monessakin suhteessa monipuolisia, eikä keskenämme alkuunkaan samanlaisia ja meidän mielestä se on vaan hyvä.

On olemassa hyvin ohut- ja lyhytturkkisia lapinkoiria ja sit tosi pitkäkarvaisia ja pörröisiä. Paimensukuisilla on usein semmonen vähän lyhyempi.

Poikakoirilla on melkeen aina muhkeampi turkki kuin tyttökoirilla ja tuolla Pyryllä on lisäksi semmonen vaiva, joka leikatuille poikakoirille joskus tulee, kun niiden hormonitoiminta muuttuu. Se aiheuttaa sen, ettei sille tule kunnon karvanlähtöä ollenkaan. Sillä on hurjan paksu turkki ja kesällä se on tietysti aika tukalaa.

Yleisesti ottaen lapinkoiran karva muovautuu tosi hyvin niihin oloihin, joissa se koiru elää. Meidän turkki on tämmöstä kevättakkimallia ympäri vuoden, koska me asutaan sisällä, nukutaan lämpöisten ihmisten ja kissojen kanssa, eikä olla koskaan ulkona kerrallaan muutamaa tuntia pidempään.

Jokaisella koiralla on myös vähän yksilöllinen aikataulu karvanvaihdon suhteen. Mulla esimerkiks on tällä hetkellä paksu talvitakki, mutta Seitalla tommonen lyhyt, mutta tosi pehmoinen välikausitakki. Sillon tommonen harjas tuolla keskellä selkää, kun se kasvattaa parhaillaan pidempää päällyskarvaa.

Jos katsotte Seitan kuvia aiemmilta vuosilta, niin huomaatte, että sillä on joskus ollu paaaljon pitempikin karva. Nykyään me vaan asutaan paljon lämpimämmässä talossa kuin se aikaisempi oli, eikä meitä enää nykyään ollenkaan pidetä ulkotarhassa.

Saas nähdä minkälaisia mun ipanoista tulee. Sakkekoiralla (siis sillä niitten iskällä) ainaskin on tosi muhkea turkki.


4 kommenttia:

  1. Tuli sitten tuollainen vessakuvakin... no, Pyry tuskin panee pahakseen. Siinähän koira vaan hoitaa "postinsa".

    VastaaPoista
  2. Ompa läkähtynyt pyrykoira tuossa viimoisessa kuvassa.

    VastaaPoista
  3. Pyrypoika on tainnut viettää vähemmän aikaa lenkillä kuin ruokakipolla. Siksi tuommoiset pienet, sirpakat tyttökoirat juoksee sen niin helposti läkähdyksiin, Isopeikko :)

    VastaaPoista