torstai 10. syyskuuta 2009

Pentusuunnitelmista


Tällä kertaa äänessä onkin nyt poikkeuksellisesti Millan, eli Usman ja Seitan matalampi ihminen. Heidin kommentti edellisessä tekstissä ja lähestyvä kasvattajan peruskurssi ovat saaneet miettimään perusteellisesti näitä meidän koirien pentuasioita.

Usmaa ja Seitaa ennenhän meillä oli 15 vuotta suomenlapinkoira Sumi, kennelnimeltään Lecibsin Claudia, jonka saimme sijoitukseen Lecibsin kennelistä. Sumiin verrattuna Usma ja Seita ovat jo rakenteeltaan ja väritykseltään hyvin erilaisia. Vielä enemmän hämmästyttää ja ilahduttaa se, miten omanlaisiaan persoonia kaikki samanrotuisetkin lapinkoirat ovat. Tämä rotu taitaakin olla yksi niistä, joiden sisällä on paljon vaihtelua sekä ulkomuoto- että luonnetyypeissä.

Korkeemman ihmisen kanssa meillä on usein leikillistä vääntöä siitä, kumpi näistä koirakullanmuruistamme on "parempi", vaikka molemmat ovat tietenkin aivan yhtä rakkaita.

Miehen mielestä Usma on loistokoira älykkyytensä, toimeliaisuutensa, sporttisuutensa ja sosiaalisten taitojensa vuoksi. Lisäksi se on pienestä saakka ollut vilkkaudestaan huolimatta hyvähermoinen ja taitava sekä toisten koirien että vieraiden ihmisten kanssa.

Leireillä ja muualla ihmisten ilmoilla monet ovat ihmetelleet, eikö Usma laisinkaan hauku. Kovasti ihastelua se on saanut osakseen myös siitä, että se käyttäytyy niin rauhallisesti ja järkevästi oudoissakin tilanteissa. Haasteiden edessä Usma onkin parhaimmillaan. Se tarvitsee paljon virikkeitä, työtä ja toimintaa. Ellei niitä ole riittävästi, se kyllä haukkuaräksyttää ja paimentaa aikansa kuluksi vaikka ohikulkevia pyöräilijöitä (aita on sentään välissä). Usman kaltainen koira sopii siis nimenomaan aktiiviselle ihmiselle, joka haluaa harrastaa koiran kanssa jotain ja on valmis ottamaan sen mukaan monenlaisiin toimiin.Aggressiivisuutta Usmassa ei ole missään tilanteessa ilmennyt hitustakaan.

Seita ei innostu asioista samalla tavoin kuin Usma. Sen suhtautuminen uusiin asioihin on varovaisempaa ja joskus jopa varautunutta. Ihmisistä se tykkää kovasti, mutta se saattaa johtua myös siitä, ettei sillä ole kaksijalkaisista vielä mitään ikäviä kokemuksia. Tuota suloista nappisilmää kaikki lähinnä ihastelevat ja se antautuu ilomielin rapsuteltavaksi. Seita on kyllä Usman leikkikaverina vahvistunut ja kasvanut kovakuntoiseksi, timmiksi tytöksi. Sillä ei kuitenkaan ole samanlaista toiminnantarvetta kuin Usmalla, vaan jos mitään mielenkiintoista ei ole tekeillä, se asettuu makuulle ja ottaa tirsat.

Koska meidän vanhin koiramme Essi on TODELLA arka ja yliherkkä, vertailukohtaa löytyy, eikä Seita Essiin verrattuna olekaan mitenkään hysteerinen. Voin kuitenkin kuvitella, että jos Seitan voimakas kilpailuvietti, tietynlainen arkuus ja taipumus rähistä toisille koirille periytyisi johonkin vahvaan urospentuun, siinä voisi omistaja olla helisemässä. Tällä hetkellä Seitan luonnekin on kuitenkin vasta "kasvamassa esiin". Vielä ei tarkkaan voi sanoa, millainen koira tuosta pentumaisesta pallerosta lopulta kuoriutuu.

Lonkkakuvaukset ja silmäpeilaukset Seitalle teetetään vasta sitten, jos/kun sillä päätetään joskus teettää pentuja. Koska se on perimältään hyvin hitaasti kehittyvää lajia (isäänsä tullut) sillä ei ole vielä ollut ensimmäistäkään juoksua, eikä pentuja aiota missään tapauksessa sillä teettää ennen vuotta 2011, joten mahdollisten pikkuseitojen odottelijoiden ei kannata vielä ryhtyä henkeään pidättämään ;-)

Usmalle sen sijaan suunnittelemme pentuetta ensi kevääksi. Lonkkakuvien tuloksia tässä odotellaan ja silmäpeilaukseen Kokkolaan olisi tarkoitus varailla aikaa, kunhan tästä nyt joskus päästään Lappajärvelle asettumaan. Ykkönen isiehdokkaista on tällä hetkellä edelleen Sakke eli Finnmira's Adonis Mopedimuorin kennelistä, mutta varavaihtoehtojakin mietitään..Sakella on myös lähisuvussaan parkinvärisiä esivanhempia, joten toiveita olisi saada siitä yhdistelmästä myös lisää suklaanvärisiä koiranpalleroita. Ans ny kattoo, kuinka suunnitelmat toteutuvat..

7 kommenttia:

 1. Finnmira's Adonis on Doriksen isä. :)

  VastaaPoista
 2. Upea kuulla, että Usma olisi mahdollisesti monistumassa :)

  Lappalaiskoirat on lopulta niin tuore rotu virallisesti ja vaihteluahan löytyy, onneksi niin sillä lappalaisethan taitaa olla yksi harvoista roduista jossa esiintyy niin monia värejä.

  On vaikea analysoida koiransa luonnetta siitä, millaiseksi olemme/olette sen kasvattaneet siitä todellisesta luonteesta. Aivan kuin ihmisilläkin, meistä jalostuu kokemusten kautta erilaisia. Uskoisin, että Seitastakin on moneen potentiaalia jos sen kanssa ollaan kärsivällisiä ja totutetaan kaikkeen.

  Luonne-eroja on jo ihan saman pentueen sisälläkin melkoisesti. Jekku tullaan luonnetestaamaan, sillä meille se on tärkeämpi kuin näyttelysaavutukset (toki niitä pitää olla myös). Se vaikuttaa tässä vaiheessa hyvältä koiruudelta, joten toivottavasti se kelpaa jonkin kivan leidin kumppaniksi, siis jos terveys vaan on niin hyvä että voisi jalostukseen käyttää.

  Tärkeintä on kuitenkin se hyvä rakas lemmikki jonka kanssa arki sujuu ja on mukavaa puuhastella kaikkea :)

  VastaaPoista
 3. Hehee, niinpäs onkin. Sakkeherra on tosi symppis ja komea koira :)

  Niinpä, quu. Usman isi, Väiski, sai aivan huippupisteet luonnetestissä. ehkä parhaat, mitä lapinkoira on Suomessa saanut ikinä. Meidän onneksemme jotain niistä lahjoista on tainnut periytyä Usmalle

  VastaaPoista
 4. tiedätkös :) pakko kommentoida tätä että siksi just noita seitan pentuja lähinnä kuolailin kun itseltä se toimintapakkaus täältä kotoa jo löytyykin (vika lienee paimensukuisen veressä jota tytössä on 50%) jos sitä nyt voi edes viaksi sanoa ;) itelläkin kasvattajan kurssi ensi kevääksi edessä myöskin ja nyt jonottelen dagolaksen pentuja ensi keväältä josko sieltä itelle musta-merkkinarttu heltiäisi :) minille pennut itellä suunnitteilla vasta kesän ensi kesän jälkeen kun on nuo terveysasiat saatu tsekattua!!

  VastaaPoista
 5. (peikko kirjoittaa kaiken ylös pieneen muistikirjaansa.)

  VastaaPoista
 6. Onko isäehdokkaan silmät tutkittu uudestaan niin hiljan, ettei koiranetissä vielä näy vai käyttääkö omistaja sen sitten uusinnassa, jos olette varmoja, että siihen päädytte (silmätarkin tuloksesta riippuen)? Hienoa, että olette päätymässä vähän vanhempaan urokseen, siinä voi olla jo varmempi terveydestäkin. :)

  Toivottavasti Usman terveystarkin tulokset ovat hyvät ja pääsette niin eteenpäin pentuasiassa, ainakin Usman luonne kuulostaa tosi mukavalle!

  VastaaPoista
 7. Juu, leila, kyllä Sakke varmaan menee sitten uusiin tarkkeihin, jos se vielä saa morsiamia. Sitä on nimittäin kyselty muuallekin kuin meidän Usman sulhaseksi, joten ehkä tarkkimaksutkin kannattaa vielä maksaa.. ja ainakin tutkittujen jälkeläisten mukaanhan tulos näyttää aika hyvältä. Vähän kuitenkin vielä tuumaillaan ennenkuin päätetään lopullisesti ketä kositaan :-)

  VastaaPoista